Türkiye, 25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen ‘bağımsızlık referandumu’ sonrasında köprüleri attığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ikinci bahar dönemini resmen başlattı.
Bu bağlamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ve Erbil’de iki gün süren resmi temaslarda bulundu.
28 Nisan’da gittiği Irak’ta başkent Bağdat’ta Irak Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi ile görüşen Çavuşoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Su yönetimi konusunda tecrübelerimizi Irak’la paylaşmaya hazırız. Parlamentolarımız sayesinde ilişkilerimiz daha da güçlenecek” ifadelerini kullanmıştı.
Sonrasında Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, mevkidaşı Muhammed Ali el-Hekim ve Türkmen milletvekilleriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, bu yılın sonuna doğru Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4’üncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı için Irak’ı ziyaret edeceğini de duyurdu.
2 yıl sonra Erbil’e ziyaret
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak ziyaretinin ikinci günü olan 29 Nisan’da ise iki yıla yakın bir süredir Türkiye’nin ilişkilerini dondurduğu Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e geçti.
Bu ziyaret referandumdan sonra Ankara’dan Erbil’e en üst düzeyde gerçekleşen ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti. Erbil’de Çavuşoğlu, Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Hükümet Sözcüsü Safin Dizayi ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ile diğer yetkililer tarafından Uluslararası Erbil Havalimanı’nda karşılandı. Çavuşoğlu son olarak, ‘bağımsızlık referandumu’ yapılmadan önce 2017 yılında Erbil’e ziyarette bulunmuştu.
Çavuşoğlu, Erbil’deki temasları kapsamında IKBY Başbakanı Barzani, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile Erbil’deki Türkmen siyasi temsilcilerle görüştü. Barzani-Çavuşoğlu görüşmesinin gündeminde Ankara ile Erbil arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler, Irak’ın durumu ve güvenlik konuları vardı.
Habur Kapısı’nda çalışmalar başladı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Erbil ziyareti, Eylül 2017’de ‘bağımsızlık referandumu’ gerçekleştiren IKBY ile ilişkilerini donduran Türkiye’nin yeni bir dönemin kapısını açtığı anlamına geliyor.
Barzani yönetimine yakın internet sitelerinde ekonomik olarak çok sıkıntılı bir dönem geçiren Türkiye’nin bu hamleyle bağımsızlık referandumu sonrasında kaybettiği ihracat hacmini tekrar geri almak istediği ifade ediliyor.
Bu kapsamda 2017’den bu yana neredeyse kapanma noktasına gelen Habur Sınır Kapısı’nın da yeniden canlanabileceği ifade ediliyor. Geçen hafta açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Habur Sınır Kapısı’nın yenilemesi için çalışmalar başladığını ifade etmişti.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)