Eurostat verilerine göre, yılın ilk çeyreğine kıyasla Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde sıfır oldu. Böyle giderse Avrupa Birliği ekonomisi için içinden çıkılması zor büyük bir resesyon kaçınılmaz görünüyor
HABER MERKEZİ
18 Avrupa Birliği (AB) üye devletten oluşan Euro Bölgesi’nin en büyük iki ekonomisi Fransa ve Almanya’nın büyüme verileri yeni bir ekonomik krizin Avrupa’nın kapısını çaldığını gösteriyor. Fransa ve Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden çok daha kötü bir performans sergiledi. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamada Almanya ekonomisinin büyük ivme kaybettiği kaydedildi. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin 9.6 trilyon euroluk milli gelirinin üçte ikisini oluşturan bölgenin en büyük üç ekonomisi büyüme kaydedemedi. Almanya’da GSYH ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0.2 azaldı. İtalya ekonomisi de benzer bir oranda küçüldü. Bölgenin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa ise ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyüyemedi. Avrupa Birliği’nde yalnızca Portekiz ve İspanya ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.6 bir büyüme yaklayabildi. Portekiz ilk çeyrekte aynı oranda daralma yaşamıştı.
Deflasyon korkusu
Uzmanlar, Avrupa Birliği ekonomisinin içinden çıkılması zor bir deflasyon sürecine sürüklendiğini düşünüyor. Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde son aylarda tüketici fiyatlarında yaşanan düşüşler, kalıcı deflasyon korkusu oluşturdu. Fransa, İspanya, Portekiz ve Almanya’da enflasyon oranlarının çok düşük olması üzerine uzmanlar, Avrupa Birliği içinde bütçe açıklarını düşürülmesinin imkansız olmasa da çok zor olduğunu düşünüyor. AB’nin bu 4 ülkesinde yaşanan tüketici fiyatlarındaki düşüşün tümüyle eksiye geçmesi durumunda deflasyon kalıcı hale gelmiş olacak ve bu durum ciddi ekonomik sıkıntıları beraberinde getirecek. Fiyatların düşmesi ya da deflasyon genel anlamda vatandaşlar için olumlu bir gelişme olsa da, hükümetler için aynı durum söz konusu değil. Deflasyonda, genel olarak bir ülke ekonomisi sıfır büyümeyle eşzamanlı olarak çok düşük enflasyon oranlarına sahip oluyor. Bu durum, hükümetler için bütçe açıklarını kapatmayı imkansız kılıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi geçen hafta, artan jeopolitik risklerin oluşturduğu tehlikeden ötürü uyarıda bulunmuştu. Mario Draghi, toparlanmaya çalışan Avrupa Birliği ekonomisi için Ukrayna’da meydana gelen gelişmelerin riskleri arttığını söylemişti.
Euro Birliği’nde kimler var?
Ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak euroyu seçen 18 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin oluşturduğu ekonomik ve parasal birliğin oluşturduğu bölgeye Euro Bölgesi deniyor. Euro Bölgesi’nde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunuyor. İngiltere ve Danimarka, Maastricht Antlaşması’nda yer alan ayrıcalıklara dayanarak euroya geçmeyen AB üyeleridir. Diğer AB üyesi ülkeler ise kriterleri karşıladıkları zaman Euro Bölgesi’ne dahil olacaklar.
Prof. Dr. Baş’ın dediği çıktı
Avrupa Birliği (AB) para birliğine geçtiği günlerde bu adımın AB’de çok büyük sorunlar oluşturacağını hatta birliğin dağılmasına sebep olacağını ifade eden Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş’a Euro Bölgesi’nde yaşanan sorunlarla ilgili olarak düşüncelerini sorduk. “Ortak para birimi Euro’ya geçişin ilk günlerinde ‘AB dağılma sürecine girmiştir’ dediğimizde bugün yaşananları anlatmıştık” diyen Prof. Dr. Haydar Baş, “AB ülkeleri yeraltı kaynaklarını tüketmiştir, nüfusu yaşlanmıştır. Bunlar dağılmasına sebep iki gerekçedir. Bir arada kalmasına engel olacak bir diğer hayati neden ise AB’nin ortak para birimine geçmesiydi. ‘Ortak paraya geçişten sonra birliğe üye her ülke kendi kazancını gerçek rakamı ile göstermeyecek, Merkez Bankası’ndan kendisine verilecek destek değişecektir ve zamanla üye ülkeler arasında korkunç bir adaletsizlik oluşacaktır ki, bu birliği dağıtacaktır’ demiştik. Dediğimiz gibi de oldu. Ülkeler senyoraj hakkını kaybedeceği için, borçlanmaya gidecektir. Bu borçlanma ekonomik olarak çöküşlerine neden olacaktır demiştik, nitekim bugün böyle oluyor. yenimesaj.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)