Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunun Kıbrıs ile ilgili bölümünde Türkiye’den KKTC’deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş’ı BM’ye iade etmesi talep edildi
YENİ MESAJ/BRÜKSEL
Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulunda hazırlanan Türkiye raporu 94 ‘hayır’, 127 çekimsere oya karşı, 432 ‘evet’ oyuyla önceki gün kabul edildi. AP Türkiye raportörü Hollandalı Sosyalist Kati Piri tarafından kaleme alınan raporun genel kuruldaki oylamasında 7 Haziran seçimleriyle ilgili güçlü ve olumlu ifadeler metne dahil edildi. Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan’da aldığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye’ye Ermeni tezlerini kabul etme çağrısı yapan sembolik karara, kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye raporunda da atıf yapıldı.
En keskin bölümler Kıbrıs ile ilgili
Raporda Kıbrıs ile ilgili önemli başlıklar yer alıyor. Kıbrıs’ta müzakerelere başlanması olumlu karşılanırken, AP ‘tek taraflı bakış açısı’nı muhafaza etmeye devam etti. Raporda Türkiye’den KKTC’deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş’ı BM’ye iade etmesi istendi.
Ermeni iddialarına destek
Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan’da aldığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye’ye Ermeni tezlerini kabul etme çağrısı yapan sembolik karara, kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye raporunda da atıf yapıldı.
Rusya ile ilişkilerin kesilmesi istendi
AB’nin enerji güvenliğinde Türkiye’nin taşıdığı stratejik öneme vurgu yapılan raporda Ankara’yla Moskova arasındaki yakın enerji işbirliğinden endişe duyulduğu ve bu nedenle AB’nin Türkiye ile enerji müzakerelerini hızlandırması gerektiği ifade edildi. Raporda ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, temel haklar, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve yolsuzlukla mücadeleyle ilgili yoğun eleştirilere yer verilirken, son dönemde kabul edilen iç güvenlik paketi, MİT yasası, HSYK yasası gibi düzenlemelerden ve Emniyet’teki atamalar ve ihraçlardan, hakim ve savcı ihraçları ve tutuklamalarından endişe duyulduğu belirtildi. AP Türkiye raporunda toplumun tüm kesimlerinin siyasi katılımı açısından yüzde 10 seçim barajının indirilmesinin önem arz ettiği vurgulandı. Öte yandan AP genel kurulundaki oylamada, PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden değişiklik önergesi ise reddedildi.KY:yenimesaj.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)