İktidar, terör tırmanıp işler sarpa sarınca sözde “çözüm süreci”nde tasfiye etmeye çalıştığı korucuya sarıldı. 5 bin kişilik kadroya 20 bin başvuru oldu
Eli kolu bağlanmıştı
Terör örgütüyle müzakere sürecinde asker ve polisin elini kolunu bağlayıp tasfiyeye hazırlandığı korucuları da PKK’nın insafına bırakan iktidar 7 Temmuz sonrasında terör tavan yapınca strateji değişikliğine gitti. Asker ve polise operasyon engelini kaldıran iktidar, 5 bin yeni korucu alımı yapılacağını duyurdu.
Sahipsiz bırakıldık
Sözde çözüm sürecinde sahip çıkılmayan korucunun kaderine terk edilip küstürüldüğünü söyleyen Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, “PKK, 13 arkadaşımızı çarşı merkezlerinde öldürdü. 30 yılda tam 1660 şehit verdik, bu süreçte mağdur edilen tek camia biziz” dedi.
73 bin kişi görevde
2014 Şubat ayına kadar 20 bin korucunun emekli olduğunu, 47 bin 800 maaşlı ve 25 bininin ise gönüllü görev yaptığını kaydeden Sözen, Doğu ve Güneydoğu’da 20 bin kişinin korucu olmak için başvurduğunu söyledi. Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde geçen ay 50 kişilik kadroya 600 başvuru oldu.
Artan terör iktidara korucuları hatırlattı
Sözde çözüm sürecinde lağvedilmesi düşünülen geçici köy koruculuğu terörün artmasıyla birlikte tekrar gündeme geldi. Beş bin kişilik kadro için 20 bin başvuru yapıldı.
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, terörün artmasından sonra geçici köy koruculuk sisteminin tekrar gündeme gelmesinden oldukça memnun. Sözde çözüm süreci kapsamında tartışılan konulardan biri de geçici köy korucularının durumuydu. Koruculuk sisteminin lağvedilmesi de talep arasındaydı. 2014 yılının Şubat rakamlarına göre 20 bin korucu emekli oldu, 47 bin 800 maaşlı ve 25 bin gönüllü korucu ise görevde. İçişleri Bakanı Selami Altınok, geçen hafta yaptığı açıklamada “Başbakanımızın talimatıyla Doğu ve Güneydoğu’da bulanan koruculuk sisteminin daha etkin noktaya gelebilmesi adına boş bulunan 5 bine yakın korucu kadrosu ilanlarımızı başlatıyoruz” dedi. Aadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen’in BBC Türkçe’ye verdiği bilgilere göre hükümet, korucularla ilgili adım atmaya aylar öncesinden başladı.
“Silahımızı bırakırız”
Öncelikle 1 Nisan’dan itibaren koruculara kendi köyleri dışındaki görevlerde günlük 32 TL harcırah ödenmesine başlandı. Sözen başkanlığındaki konfederasyonun 24 Ağustos’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede 10 bin korucu kadrosunun açılması, özlük hakları ve maaşlarda iyileştirmede talep edildi. Bu toplantı sonrasında hükümet, korucularaek 250 TL ücret ödeneceğini, beş bin kadro açılacağını duyurdu. Kendileri için çatışmasızlık ortamının hiçbir zaman yürürlüğe girmediğini, PKK’nın 13 arkadaşlarını çarşı merkezlerinde öldürdüğünü söyleyen Sözen, “Bunun hükümet nezdinde dile getirilmemesi bizim moral ve motivasyonumuzu bozuyordu” dedi. Terör örgütü PKK’nın ihanet sürecinden cesaret alarak art arda koruculara şehit etmesi ve bazılarını da kaçırması korucuları isyan noktasına getirmişti. Sözen, daha önce yaptığı açıklamada çözüm sürecinden en olumsuz etkilenen kesimin korucu camiası olduğunu belirterek, “Biz Ankara’da tavrımızı koyduktan sonra yine sonuç alamazsak hakkımızı helal etmeyeceğiz.
Bütün arkadaşlarımıza ’İllerde silahlarınızı valilere teslim edin’deriz ve kendi başımızın çaresine bakarız” şeklinde açıklama yapmıştı.
Yoğun talep var
Yeni korucu alımlarını önemsediklerini dile getiren Ziya Sözen, “(Sözde) Çözüm sürecinde ve öncesinde koruculuğun kaldırılması isteyen kaynakların hevesleri kursağında kalmıştır. Devlet bu kararla, korucuların gerekli ve faydalı olduğu mesajını vermek istemiştir” diyor. Sözen, Doğu ve Güneydoğu’daki valiliklere 20 bine yakın insanın korucu olmak için başvurduğunu belirtiyor. Diyarbakır merkezli Güneydoğu Anadolu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ da sadece Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde geçen ay 50 kadro alımı için 600 başvurunun yapıldığını ifade ederek, talebin yoğun olduğunu kaydetti.ky: yenicaggazetesi.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)