Türkiye ile ABD arasında Suriye’de oluşturulması planlanan tampon bölge konusunda görüşmelerde bulunmak için Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşmelerde bulunan ABD’li senatör Lindsey Graham, görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenledi.
ABD’li senatör basın toplantısında ülkesinin izlediği Suriye politikasının hatalı olduğunu ‘ABD olarak, PYD konusunda hata yaptık’ sözleriyle kabul etti.
Basın toplantısında ülkesi ABD’yi eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Graham, Obama dönemindeki ABD stratejisinin hatalı olduğunu belirterek sorumluluğu demokratlara yükleyerek, “PYD/YPG’nin silahlandırılması planını öğrendiğimde bunun Türkiye için ne anlama geldiğini çok iyi biliyordum. YPG’nin siyasi kolu PKK ile bağlantılıdır. Kanıtlar görmek isteyenler için son derece açık ve ortadadır” diye konuştu.
‘Plansız çekilme kaos çıkarır‘
Trump yönetiminin Suriye’den çekilme kararına karşı çıkışlarıyla gündeme gelen ABD’li senatör Lindsey Graham, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilme isteğini de değerlendirdi.
ABD’nin çekilmesinin üç amaca hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Senatör Graham, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılması, İran’ın zaferinin engellenmesinin altını çizdikten sonra, şunları söyledi: “Bunlar kadar önemli olan bir şey de şu. Türkiye’yi korumalı ve Suriye’de Türkiye için ortaya çıkardığımız (YPG/PKK) sorunu çözmeliyiz. Başkan’a söyledim. Eğer çekilirsek ve bunu düzgün yapmazsak Türkiye için bir kâbus yaratmış oluruz. Obama, YPG’yi silahlandırarak Türkiye için bir kâbus yarattı. Trump, çekilmede çok dikkatli olmalı ve bu sorunu Türkiye’nin kucağına bırakmamalı. ABD’nin bu amaçlara ulaşmadan çekilmesi bölgede daha geniş bir savaşa yol açabilir. Çekilme, DEAŞ’a karşı verilen savaşı sonlandırmayacak, yeni bir savaş başlatacak.”
‘Dunford’un bir planı var’
Washington’ın PKK/YPG sorunuyla, “Türkiye’nin bu sorunun çözüldüğüne ikna olacağı ve gelecekteki ABD müttefiklerinin Washington ile çalışmanın iyi bir şey olduğuna ikna edecek” bir biçimde ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Graham, YPG unsurlarını bölgeden uzaklaştıracak Türkiye’nin kendisine tehdit hissetmeyeceği yönünde ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford’un bir planı olduğunu açıkladı.
Dunford’un planını Türk yetkililerle müzakere ettiğini de söyleyen Senatör Graham’ın açıklamalarına göre 3 aşamalı plan şöyle işleyecek:
1- PYD/YPG unsurları Suriye’nin daha iç bölgelerine çekilecek.
2- ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği ağır silahlar geri alınacak.
3- Sınırda bir tampon bölge oluşturup Türkiye’nin güvenlik endişeleri giderilecek.
ABD’nin PYD/YPG’yi silahlandırmasının ‘hata olduğunu’ birçok kez tekrarlayan Senatör Graham, ancak ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin ardından Türk askerlerinin PYD/YPG ile savaşmak için Suriye topraklarına girmesinin de ‘yanlış olacağını’ söyledi.
Bu çerçevede ABD ile Türkiye arasında daha önce uzlaşılan ve büyük ölçüde hayata geçirilen Münbiç yol haritasının tamamen uygulanması gerektiğini de söyledi.
Graham şunları söyledi: “Benim öngördüğüm güvenli bölge, Münbiç yol haritası ortaya konmadan hayata geçmesi mümkün görünmüyor. İlk başta bizim ABD olarak yapmamız gereken, Münbiç yol haritasını hayata geçirmek. Bunlar da ortak devriye, YPG’nin Münbiç’ten uzaklaştırılması, sonrasında Fırat’ın doğusuna uzanan bir tampon bölge. Eğer Münbiç’i doğru şekilde yapamazsak, tampon bölgeyi doğru yapabileceğimizi düşünmüyorum. Ama Münbiç yol haritasını doğru şekilde yürütebilirsek, güvenli bölge herkes için kazan-kazan durumunu ortaya çıkartacaktır.”
Ankara ile Washington arasındaki Münbiç yol haritası, bölgedeki PYD/YPG kontrolüne son verilmesi için Türkiye ve ABD’nin ortak devriye yapmalarını ve Münbiç’in yönetimindeki PYD/YPG unsurlarının devre dışı bırakılmasını içeriyordu. Ortak devriye hayata geçmekle birlikte, Münbiç’in yönetiminde PYD/YPG unsurlarının etkinliği hala devam ediyor.
‘Suudi Prensle ilgili yanılmışım’
Suudi Arabistan ve Cemal Kaşıkçı cinayetinin de Ankara’daki görüşmelerinde gündeme geldiğini ifade eden Graham, Suudi Arabistan’ın ABD için önemli bir müttefik olduğunu dile getirdi.
Graham, iki yıl önce Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Washington’da görüştüğünü belirterek, “Prensi Orta Doğu ve Suudi Arabistan için yeni bir yüz, yeni bir zihniyet olarak görmüştüm. Yanılmışım” ifadesini kullandı.
Veliaht prensin beklenen liderliği gösteremediğini vurgulayan Graham, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da tutulması, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi olayların Suudi yönetiminin uluslararası normlara uymadığını gösterdiğini söyledi.
Graham, “Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişkiler Prens Muhammed Bin Selman meselesi hallolmadıkça ilerleyemez” dedi.ky: yenimesaj.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)