GENEL

FINDIK’TA SANAYİ ŞART !

FINDIK’TA SANAYİ ŞART !

TÜMSİAD Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gökçen Alemdaroğlu, fındığın tıpkı yörenin diğer geçim kaynağı çaydaki gibi kendi sanayisi ve endüstrisinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gökçen Alemdaroğlu, Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden olan fındığın gerektiği gibi işlenemediğini söyledi.

Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 66’sını karşılayan Samsun, Ordu, Giresun, ve Trabzon illerindeki fabrikalarda 50 ve daha az çalışanın istihdam edildiğini hatırlatan Alemdaroğlu “Bölgemizde hatırı sayılır bir fındık üretimi var. Biz istiyoruz ki bu fındığı sadece kavurup satmayalım, işleyelim. Endüstrisini ve sanayisini kuralım tıpkı çayda yaptığımız gibi. Kurulan bu fındık fabrikalarında marka çikolatalar marka ürünler üretilsin, işlensin. Vatandaş da ürettiği fındığı kime satacağını düşünmesin fabrika sahibi gitsin vatandaşın fındığına talip olsun. Bunun yanında fabrikalar kurulurken yan sanayi gelişsin. Fabrikalar makine parkını bu yan sanayiden elde etsin. Bu da bu bölgenin insanı olsun. Yani fındık üreticisi kazansın, fındık sanayicisi kazansın, yan sanayi kazansın, bölge kazansın ve ülke kazansın” dedi.

Bölgedeki mevcut fındık işletmelerinin yüzde 32’sinin 50-100 kişinin çalıştığı orta ölçekli işletmeler sınıfında olduğunu vurgulayan Alemdaroğlu “İşletmelerin yüzde 88’i fındığın kabuğunu kırma, yüzde 80’i fındık kavurma, yüzde 68’i kıyılmış fındık ve fındık unu üretimi, yüzde 64’ü kabuklu fındık depolama, yüzde 56’sı fındık püresi üretimi, yüzde 52’si dilinmiş fındık üretimi, yüzde 20’si fındık ezmesi üretimi, yüzde 12’si fındık içeren çikolata gibi mamul ürün üretimi ve yüzde 8’inin kabuklu fındık kurutma pr?sesine sahip. İşletmelerin yüzde 76’sı 2000 yılından sonraki teknolojiye sahip, geri kalanı ise eski teknoloji ile çalışıyor. Bölgede fındık üretimi çok ancak üretici ve ya çiftçiler satışta sorun yaşıyor. İlimizdeki fındık fabrikaları fındığı aldıktan sonra küçük işlemlerde onu eziyor, kurutuyor ve ürettiği ürünün ihracını yapıyor” ifadelerini kullandı.

Fındığın satış fiyatını fabrikaların belirlediğini kaydeden Alemdaroğlu, “Fabrikalar belirli bir fiyat ile fındığı çiftçilerimizden aldığı için fındığın satış fiyatını fabrikalar yönetiyor. Buradaki sorun ilimizde fındık fabrikalarının az olduğundan kaynaklıyor ve bütün fiyat piyasasını, rekabeti, yan sanayi performansını, istihdam ve ihracatımızı etkilendiriyor. Bu nedenle yan sanayimiz gelişemiyor, istihdam artışımız olmuyor. Rekabet azalıyor, çeşitli ve kaliteli markalı ürünler üretilmiyor. Çeşitli Ar-Geler yaparak, fındık ürünlerinde adımlarımızı sağlam atmak gerekmektedir. Çeşitli ürünler elde etmek için gereken üretim sistemlerini Trabzon’da yerleştirmek ve yan sanayimizi geliştirmek en baş hedef olmalıdır. Almanya’ya giden birisi nasıl çikolata almadan dönmüyorsa bizim bölgemize gelen bir turist de aynı şekilde fındıktan üretilen ürünleri almadan dönmemeli” diye konuştu.

KAYNAK : http://www.haberexen.com/

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL