Tiroid bezinin kelebeğe benzer bir şekilde, boyunda bulunduğunu ve halk dilinde tiroid bezinin büyümesine guatr denildiğini belirten Prof. Dr. Gökalp, dünya genelinde guatrın en sık nedeninin iyot eksikliği olduğunu söyledi.
İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’nda açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, tiroid hormonlarının vücudumuzun metabolizma hızını düzenlemesinin yanı sıra anne karnından itibaren zeka gelişiminde önemli rolü bulunduğunu belirtti.
Gökalp, “Tiroid bezinde Tiroglobulin adlı proteine bağlanan iyot elementi ile tiroid hormon sentezi yapılmaktadır. Vücudumuzda iyot sentezlenemediğinden dolayı besinlerle almak zorundayız” dedi.
Tiroid bezinin kelebeğe benzer bir şekilde, boyunda bulunduğunu ve halk dilinde tiroid bezinin büyümesine “Guatr” denildiğini belirten Prof. Dr. Gökalp, dünya genelinde guatrın en sık nedeninin iyot eksikliği olduğunu bildirdi. Türkiye’nin endemik guatr bölgelerinden biri olarak kabul edilmesinin nedeninin, 90’lı yıllara kadar Türkiye’deki tuzların iyotlanmamasına ve insanların yeterli iyot alamamasına bağlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökalp, bu durumun en çok çocuklarda etkili olduğunu dile getirdi.HABERİN DEVAMI
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)