Katar’a İhracaat Rekor kırdı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Temmuz 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. 2017’nin ilk 7 ayında gerçekleşen ihracat ise 88.9 milyara ulaştı. Son 12 aylık ihracat ise uzun bir sürenin ardından 150 milyar doları aştı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Temmuz ayında Temmuz 2016’ya göre başta Suudi Arabistan olmak üzere 5 Arap ülkesinin ambargo uyguladığı Katar’a ihracatın astronomik bir şekilde yüzde 171 oranında arttığını belirtti.
İhracat yönünü yukarı çevirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz 2017 ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla Avrupa’nın en büyük üretim komplekslerinden olan ve TİM’in En Fazla İhracat Yapan İlk 1000 Şirket sıralamasında yer alan Manisa’daki Vestel City’de açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. İlk yedi ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 artışla 88 milyar 926 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 7.5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Son 6 yılın en iyi performansı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “TÜİK verilerine göre 2011 yılı Ağustos ayında yakaladığımız yüzde 31.9’luk artıştan sonra gelen en yüksek oran. Yani son 6 yılın en iyi, son 8 yılın en iyi 2. performansı” dedi. İhracatta 2010 yılının başından bu yana yüzde 30’luk artış oranının aşıldığı sadece iki ay olduğunun altını çizen Büyükekşi, “2011 Ağustos haricinde bir de 2010 Mayıs ayında yüzde 33.4’lük bir artış kaydetmiştik. İhracat artış oranında çok önemli bir rekora imza atmış olduk.
15 Temmuz’dan sonra ne demiştik: ‘Çarklar dönüyor, üretim devam ediyor’. Biz büyük bir ülkeyiz, sağlam bir ekonomiyiz. İştahlı yatırımcılarımız, kendini adamış çalışanlarımız var. TİM verilerine göre Kasım ayından bu yana, yani tam 9 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu.
Otomotiv yine açık ara lider
Temmuz ayında en fazla ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Temmuz ayında en fazla artış kaydeden sektörler ise ihracatını 4 katına çıkaran Gemi ve Yat ile 3 katına çıkaran Mücevher ve 2 katına çıkaran Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri oldu. Genel ihracatta, Tarım ihracatı yüzde 22, Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 32 ve Madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 42 arttı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ise ihracatı sırtlayan sektör yine otomotiv oldu. Sektör, ilk yedi ayda 193 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza attı.
En büyük pazar yine Almanya
İhracat pazarları bazında, 173 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 54 ülke ve bölgeye ise geriledi. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden son günlerde siyasi ve ekonomik sorunlar yaşadığımız Almanya’ya ihracat yüzde 28.2; İngiltere’ye yüzde 37; İtalya’ya yüzde 27.9; Irak’a yüzde 55.7 ve ABD’ye yüzde 48.3 arttı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Almanya uzun yıllardır ihracatımızda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Bu ay da yüzde 28.2’lik ihracat artışıyla yerini sağlamlaştırdı. Son dönemde yaşanan geçici kriz ortamının ticaretimizi etkilememiş olması bizleri mutlu etti. Sayın Bakanımızın da dediği gibi; iki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı. Temennimiz, bu gergin ortamın bir an evvel olağan seyrine geri dönmesi” dedi.
Katar’a ihracat patladı
Türkiye’nin Temmuz 2017’de en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 95.7 ile yine Rusya’ya gerçekleşti. Rusya’ya ihracat artışında, yaş meyve, deri ayakkabı ve kürkten giyim eşyası ihracatı öne çıktı. En çok ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ihracatın düştüğü tek ülke ise Mısır oldu. Mısır’daki temel düşüş, kimyevi maddeler sektöründen kaynaklandı. Öte yandan Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) aralarında bulunduğu Körfez Ülkeleri’ne ihracat azalmadı.
Ortadoğu’ya ihracat geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 33.9 artış gösterdi. TİM Başkanı “Ramazan rehavetine rağmen Körfez ülkelerine artış var. BAE’ye yüzde 43.5 artış var. Katar’a da astronomik bir artış var, yüzde 171 oranında. Bahreyn’e de artış yüzde 32 oldu” dedi.
Vestel City’den 155 ülkeye ihracat yapılıyor
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, 2017 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Vestel’in 155 ülkeye ihracat gerekleştirdiğini kaydetti. Zorlu, şunları söyledi: “Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki Vestel City’nin doğması, büyümesi ve bugünlere gelmesi hep ihracatla olmuştur. 1995 yılında 150 milyon dolar olan Vestel’in ihracatı bugün 2 milyar doları aştı. Bugün Vestel City’den 155 ülkeye ihracat yaparak kendi alanımızda 19 yıldır üst üste ihracat şampiyonu oluyoruz.
Vestel olarak tesislerimizi en üst düzey teknoloji ile donatmamız, bu teknolojiyle uyumlu bir şekilde çalışacak insan kaynağını yetiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda Endüstri 4.0’a uyum çalışmalarımız Vestel City’de son hızla devam ediyor. Robotlarla insanların birlikte çalıştığı bu kompleks seneye Türkiye’nin Endüstri 4.0’a geçen ilk fabrikası olacak. Geçen yıl mükemmelliğimizi Avrupa’da da tescil ettirerek Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri’nde (Industrial Excellence Award) Avrupa Şampiyonu olduk.
Beş farklı sektörde faaliyet gösteren bir grup olarak biz bugün Türkiye’de en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve en büyük 6 ihracatçıdan biriyiz. Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da yaptığımız ihracat ile ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edeceğiz.”ky:yenimesaj.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)