Sonbahar hastalıklarına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Mevsim geçişlerinin yaşandığı sonbaharda havalar bir anda soğumakta ve gökyüzünün nem ve ısı oranı değiştiği için vücudumuz bu ani değişime uyum sağlayamamaktadır. Tabiat iklimle beraber kışa hazırlanırken insan vücudu da kendisini bu değişime uyarlamaya çalışıyor. Tabii bu süreçte çeşitli sıkıntılar yaşayan vücudumuz grip, soğuk algınlığı, nezle gibi çeşitli hastalıklara kapılabiliyor. Özellikle Eylül ayında başlayan eğitim öğretimle birlikte toplu yaşam alanlarındaki en ufak bir hastalık hızla yayılabiliyor. Mesela okulda çocuğunuzun kapacağı küçük bir grip çocuğunuz eve gelince bütün tesir altına alabiliyor. Peki sonbahar hastalıklarına karşı ne tür önlemler almalıyız?
Beslenmenizi Güçlü Tutun
Vücudumuzun askerleri olan ve bizi iç/dış hastalıklardan korumaya çalışan bağışıklık sistemimizin ayakta durması beslenmeye bağlıdır. Hastalıklara karşı dirençli bir vücudun güç kaynağı dengeli ve güzel beslenmedir. Her zaman dikkat edilmesi gereken düzenli beslenme mevsim geçişlerinde ekstra önem ister. Özellikle yazdan kışa geçtiğimiz sonbahar günlerinde prebiyotik besinlere ağırlık vererek vücudumuzu dinç tutmalıyız. Yoğurt, yumurta, peynir, yulaf, taze sebze ve meyve tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan protein ve lifi karşılayarak güçlü bir savunma sistemine sahip olabilirsiniz. Böylece sonbaharda yakalanma ihtimaliniz olan alt ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı sağlıklı adımlar atmış olursunuz.
Sağlıklı Bir Bünye Temiz Bir Elden Başlar
8791_g4Gün içinde tahmin edemeyeceğimiz kadar yere dokunan ellerimiz aslında büyük tehlike arz ediyor. Özellikle toplu taşıma araçlarında ve yaşam sahalarında kapı kolu,masa, sıra gibi yerlere günde yüzlerce kişi dokunuyor. Bu da milyonlarca bakteri demektir. Elimizi bir yere dokununca o yerdeki bakteri ve mikroplar elimize geçtiği gibi bizim elimizdeki mikroplar da o yere geçer. Mümkün mertebe elinizle yüz hatlarınızla oynamayın, mesela gözlerinizi ovalamayın. Temiz bir elin ilk şartı tabii ki elinizi yıkamaktır. Sabunla veya farklı bir dezenfekte ürünle ellerinizi gün içinde sık sık yıkayın. Bunun yanında tırnak temizliğinizi en iyi şekilde yapmaya çalışın. Uzamış bir tırnak ve deri arasında pislikler birikir ve bu da bakteriyel faaliyetlerin başlamasına neden olur.
Sağlıklı Bir Uyku Sağlıklı Bir Vücudun İlk Şartıdır
Vücudumuz gece boyu yararlı hormonlar salgılayarak gelişimini ilerletir. Yetişkin bir birey günde ortalama 7-8 saat uyuyarak bağışıklık sistemini dinç tutabilir. Dinlenmiş ve güne zinde başlayan bir vücutla sonbaharın getirmiş olduğu tehlikelere karşı en iyi şekilde savaşabilirsiniz.
Sonbahar Tehlikelerine Karşı Suyun Gücünden Faydalanın
8791_g1Özellikle mevsim geçişlerinde birçok birey yorgunluktan, halsizlikten şikayet eder. Vücudumuz gün boyu toksinleri atarak kendisini yenilemeye çalışırken en fazla ihtiyaç duyduğu şey sudur. Su içerek sonbaharın getirmiş olduğu halsizlik hissiyle mücadele edebilir ve toksinlerin atımında vücudunuza yardımcı olabilirsiniz.Günlük 2 litrelik bir su tüketimi vücudunuzun su ihtiyacını karşılayacaktır.
Peki Sonbaharda Dışarıya Çıkarken Ne Yapmalı?
Havaların soğumaya başladığını hissettiğinizde grip aşısı gibi aşıları yapabilirsiniz. Dışarıya çıktığınızda sizi çok fazla terletmeyecek kıyafetleri giymelisiniz. Ofis, işyeri gibi toplu yaşam sahalarında veya evde kişisel eşyalarınızı sadece siz kullanmalısınız. Mesela havlunuz sadece size ait olmalıdır. Eğer aldığınız besinlerle vücudunuzun vitamin ihtiyacını karşılayamıyorsanız doktor kontrolüyle birlikte vitamin alabilirsiniz. Eğer kağıt mendil kullanıyorsanız bunları tek kullanım olarak tüketmelisiniz. Aynı mendili tekrar tekrar kullanmanız çeşitli hastalıklara davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik kullanmamaya çalışın. Eğer antibiyotik kullanmak zorundaysanız etrafınızdaki insanların tavsiyesiyle değil doktor tavsiyesiyle antibiyotik kullanın.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)